Ulcerul gastric: cauze, simptome, tratament. Cum îl poți preveni prin schimbarea stilului de viață

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
ulcer gastric foto:freepik@stefamerpik
ulcer gastric foto:freepik@stefamerpik

Care sunt metodele de tratament și prevenție a ulcerului gastric.

Ulcerul gastric reprezintă o leziune deschisă, care se formează pe mucoasa stomacului. Acesta poate apărea și în partea intestinului imediat dincolo de stomac, fiind cunoscut sub denumirea de ulcer duodenal. Atât ulcerul  gastric, cât și cel duodenal (uneori denumit ulcer peptic) provoacă aceleași simptome, iar tratamentul pentru ambele este similar.

Vezi și: Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult

Semne și simptome

Cel mai comun simptom al unei ulcerului gastric este o durere arzătoare sau de înțepătură în centrul abdomenului. Totuși, nu toate ulcerele gastrice provoacă simptome evidente.

Ulcerul gastric este frecvent și tratabil, dar poate deveni grav, dacă nu este tratat în timp util. Unele ulcere produce sângerare continuă, ceea ce poate duce la o pierdere semnificativă de sânge în timp. Altele pot continua să erodeze pereții stomacului până când apare o gaură.

Cauzele ulcerului gastric

Cele două cauze cele mai comune ale ulcerului gastric sunt infecția bacteriană cu Helicobacter pylori (H. pylori) și utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceste două cauze împreună reprezintă aproximativ 99% din ulcerele gastrice tratate de furnizorii de servicii medicale din SUA.

Infecția cu H. pylori este o infecție bacteriană foarte comună, care afectează până la jumătate din populație la nivel mondial. Ea trăiește în stomac și multor oameni nu pare să provoace probleme. Dar uneori, se dezvoltă și se agravează. Pe măsură ce bacteriile continuă să se înmulțească, ele pătrund în mucoasa stomacului, cauzând inflamații cronice care duc la ulcere gastrice.

AINS-urile sunt analgezice comune fără prescripție medicală, precum ibuprofenul, naproxenul și aspirina. Aceste medicamente irită mucoasa stomacului la contact, iar unele dintre ele inhibă și unele substanțe chimice care o apără și o repară.

Mucoasa stomacului este concepută să se recupereze după aceste insulte minore. Dar dacă luați prea multe AINS-uri prea des, în cele din urmă nu va putea ține pasul cu reparațiile. Cu cât se uzează mai mult stratul protector, cu atât va avea mai puține resurse are pentru a se recupera.

Alte cauze mai puțin frecvente ale ulcerei gastrice includ:

Rareori, alte infecții bacteriene, virale sau fungice pot prelua controlul în stomac și pot provoca gastrită erozivă.

Sindromul Zollinger-Ellison: Aceasta este o afecțiune rară, care determină stomacul să producă prea mult acid gastric, care erodează mucoasa.

Stresul fiziologic sever: Puteți dezvolta un ulcer de stres, dacă organismul dvs. se luptă să se recupereze după o boală sau o vătămare gravă. Stresul fiziologic sever modifică echilibrul pH-ului, făcând stomacul mai acid.Diagnostic și teste

Tratament și management

Tratamentul ulcerului gastric va depinde de ceea ce a cauzat ulcerul. Cele mai multe persoane vor primi prescripție medicală pentru un medicament numit inhibitor de pompă de protoni (IPP) pentru a reduce cantitatea de acid din stomac. De asemenea, va trebui să luați antibiotice dacă ulcerul a fost cauzat de o infecție cu H. pylori.

Ulcerul gastric poate reveni după tratament, deși acest lucru este mai puțin probabil să se întâmple dacă cauza principală este abordată.

Prevenție

Pentru a preveni ulcerul gastric, trebuie să luați măsuri pentru eliminarea H. pylori: Majoritatea oamenilor care au infecția cu H. pylori nu sunt conștienți de ea. Puteți afla dacă o aveți efectuând un simplu test respirator sau un test de scaun. Dacă da, puteți trata această infecție în mod proactiv (înainte să provoace probleme).

Utilizați AINS-uri conform instrucțiunilor: Dacă aveți obiceiul de a gestiona durerile și durerile zilnice cu AINS-uri, asigurați-vă că nu luați mai mult decât doza recomandată. Dacă le luați din motive medicale, discutați cu medicul despre reducerea dozei, schimbarea medicamentului sau luarea altor medicamente pentru a proteja mucoasa stomacului.

Fumatul și consumatul de alcool poate favoriza apariția ulcerului gastric, astfel că, schimbarea stilului de viață într-unul sănătos și echilibrat poate preveni apariția acestuia.

Vezi și: Cât trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Este foarte important! Acesta e secretul!

Majoritatea oamenilor vor avea nevoie doar de un tratament pe termen scurt, dar unele persoane au afecțiuni cronice care pot provoca ulcere cronice. De exemplu, sindromul Zollinger-Ellison determină stomacul să producă prea mult acid. Astfel de afecțiuni cronice ar putea necesita medicamente pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel